Welke crypto currencies kopen? Allereerst, ga niet blindelings af op wat anderen roepen op social platforms, websites of andere kanalen. Het is goed mogelijk dat ze zelf belangen hebben in de verkoop of zomaar wat roepen zonder goed onderzoek of onderbouwing.

Voordat we de diepte induiken over welke crypto currencies kopen, eerst wat meer over welke exchange je het beste kunt gebruiken.

Welke exchange gebruiken voor crypto handel?

Crypto coins moeten altijd via een exchange gekocht worden, daarna kan je besluiten wat je ermee doet. Tegenwoordig zijn er meerdere grotere exchanges waaruit je kunt kiezen. Wel zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten als je gaat kopen of traden.

Hoog volume

Zo wil je allereerst een exchange met een hoog volume. Als je namelijk je coins wilt kopen of verkopen, moet er altijd iemand ‘aan de andere kant’ staan die het van je koopt of aan je verkoopt. Dat gaat makkelijker als het volume hoog is.

Goede reputatie en veilig

Daarnaast wil je een veilige exchange met een goede reputatie. De meeste grote exchanges zijn tegenwoordig erg veilig (maar er zijn nooit garanties). Kleine exchanges kan je wel gebruiken, maar wees voorzichtig en stal er niet teveel coins.

Coin pairs

Ook wil je dat een exchange veel coin pairs aanbiedt. Dit wil zeggen dat er veel mogelijkheden zijn om direct te handelen met de populaire munten zoals Bitcoin en Ethereum.

Lage transaction fees

Hoe lager de transaction fees, hoe beter natuurlijk.

Welke exchanges voldoen aan al deze criteria?

Een van de beste en meest populaire exchange die aan alle criteria voldoet is Binance. Groot, veilig, hoog volume, veel coin pairs en dankzij hun Binance coin (BNB) erg lage transaction fees. Als je een paar BNB koopt en in je account houdt (en daarnaast in de instellingen aangeeft dat ze gebruikt mogen worden voor transaction fees) krijg je 50% korting op de fees.

Welke crypto currencies kopen?

Hieronder de must-do richtlijnen voordat je een crypto currency koopt:

 1. Check de website van de coin als eerste. Ziet het er profi uit? Zie je dingen die niet kloppen of discutabel zijn? Etc.
 2. Heeft de coin een sterk en professioneel team?
 3. Check de whitepaper en beoordeel wat ze doen, hoe ze het doen, hoe de roadmap eruit ziet en of ze een echt werelds probleem gaan oplossen met hun technologie.
 4. Check de eigenaren op social media en nieuws. Zijn het beginners, experts etc?
 5. Check periodiek hun roadmap. Doen ze wat ze hebben beloofd en ook op schema? Zoniet, wat was de reden? Intern of externe factoren? Hebben ze eerdere projecten goed aangepakt en afgesloten?
 6. Check hun community op Reddit, Telegram, Twitter, Instagram
 7. Bepaal ook vooraf je exit-strategie. Voor welke prijs wil je verkopen? Zowel als de koers stijgt als daalt.

Voorbeelden van coins die problemen uit de echte wereld proberen op te lossen

Iedere coin wordt gestart om een probleem uit de echte wereld op te lossen. Sommige zijn ambitieuzer dan andere en het is aan jou in te schatten of het project haalbaar is en je erin wilt investeren. Als je een leek bent op het gebied van dat specifieke project, verdiep je er dan in, of vraag het na aan betrouwbare mensen die er wel veel verstand van hebben.

Hieronder wat voorbeelden van coins en de problemen die ze proberen op te lossen (let op, dit is geen beleggingsadvies):

 • VeChain (VEN). Wil een oplossing voor logistiek en bevoorrading met hun unieke RFID oplossing. Hiermee kunnen ze valse producten makkelijk opsporen.
 • Genesis Vision(GVT). Een nieuwe gedecentraliseerd platform die exchanges, brokers, handelaren en investeerders bij elkaar brengt. Dit zal een compleet transparant platform worden.
 • Icon(ICX). Levert unieke blockchain oplossingen voor banken, ziekenhuizen en universiteiten. Dit is een Zuid-Koreaanse coin.
 • 0x (ZRX). Een nieuw protocol die gedecentraliseerde handel mogelijk maakt van ERC-20 tokens. Ofwel, elke token die op het Ethereum blockchain draait.

Dit is slechts een kleine greep uit het totale aantal altcoins. Nogmaals, doe je onderzoek voordat je besluit te investeren in een coin en volg de hierboven beschreven richtlijnen.

Crypto currency koop strategieen

Lees ook Hoe je geld kunt verdienen met crypto currencies.

Buy low – sell high

Simpel, wijs en correct. Maar in de praktijk doen veel mensen dit niet. Ze kopen hoog, omdat ze de trein niet willen missen en verkopen laag zodra er paniek uitbreekt. De makkelijkste en domste manier om geld te verliezen dus. Als je je analyse vooraf had gemaakt en alleen in toekomstbestendige coins had geinvesteerd zou je niet bang zijn voor correcties en zelfs crashes, want je gelooft in het lange termijn potentieel.

Prijs strategie

Zorg voor een goede prijs-strategie. Hiervoor moet je kunnen zeggen of een crypto op dit moment onder-of overgewaardeerd is.

Risk management

Zorg voor een goede risk management. Veel mensen pakken te snel hun winst en laten verliezen teveel oplopen. Bepaal van te voren je koop- en verkoopprijzen.

Gebruik indien mogelijk stop-loss orders op exchanges. Als de koers zakt voorbij een punt verkoop je je posities automatisch. Het is hiervoor wel nodig je coins op een exchange te laten staan en dat is ook risicovol als gevolg van mogelijke hacks. Een goede strategie is om het merendeel van je coins op een offline wallet te zetten, de rest op exchanges om mee te handelen.

Weet wanneer je NIET moet handelen

Heel belangrijk. Professionele handelaren voelen vaak aan wanneer ze beter wel of niet kunnen handelen. Als iets buiten je comfortzone ligt, ga dan niet geforceerd handelen. Wacht op de opportuniteit waar je verstand van hebt tegen de juiste marktprijs. Stap dan in.

Factoren die invloed hebben op de prijs

 • Regulatie
 • Invloed van de media
 • Updates in de technologie van de coin
 • Whales, ofwel grootbezitters van crypto’s die zoveel hebben dat ze de markt kunnen beinvloeden met buy en sell orders.

Hoe vindt je de volgende top coin?

Begin door te zoeken en snuffelen op crypto forums, telegram groepen, subreddits, GitHub, Slack en 4Chan. Hier vindt je de ‘ early adopters’ en wellicht vindt je hier een pareltje.

Reddit

r/cryptocurrency r/bitcoin r/cryptomarkets r/finance

GitHub

Als developers realtime bugs fixen en updates plaatsen weet je dat je hier goed zit.

4Chan

Check deze site voor sentiment etc

http://boards.4chan.org/biz/

Hoe bescherm je je crypto’s?

ledger nano sERG Belangrijk! Als je je coins voor langere tijd wilt vastzetten, doe dit dan NOOIT op een exchange. Elke exchange is kwetsbaar voor hackers, hoe goed de beveiliging ook is. Besef dat het een kat-en-muisspel blijft en soms winnen de hackers. Om te voorkomen dat je al je coins verliest is een offline hardware wallet het beste. Er zijn er meerdere op de markt tegenwoordig, maar een hele populaire en waar ik zelf ook goede ervaringen mee heb is de Ledger Nano S. Bezuinig hier niet op, 79 euro is erg weinig geld om je coins superveilig te bewaren. Koop hem alleen via de officiele Ledger site! Dan weet je dat je de goede en officiele hebt. Koop nooit 2e hands of via andere sites, er kan mee gerommeld zijn. Deze Ledgers worden gemaakt in Amerika, maar na een klein weekje heb je hem al binnen. Klik op de link voor meer informatie en hoe je eraan kunt komen.

Een zeer goed en uitgebreid artikel over het extra beschermen van je coins vindt je hier.

 

Lees ook

Wat is blockchain?

Wat zijn crypto currencies?

Hoe verdien je geld aan crypto currencies?