Wat zijn crypto currencies? In dit artikel leg ik in begrijpelijke taal uit wat crypto currencies zijn en waarom ze zo’n hype zijn en waarschijnlijk ook blijven. 

Wat zijn crypto currencies?

Crypto currencies zijn niets meer dan stukjes code waar het publiek een bepaalde waarde aan hecht. Deze waarde wordt simpelweg bepaald door vraag en aanbod op markten (exchanges). Crypto currencies zijn dus op zichzelf eigenlijk niks waard. Het gaat om het toekomstig potentieel waar mensen wat in zien.

Hoeveel crypto currencies bestaan er momenteel?

Momenteel (2018) bestaan er zo’n 1400 crypto coins (volgens coinmarketcap.com). Hierbij moet je rekening houden dat er ook veel zogenaamde ‘shitcoins’ tussenzitten. Dit zijn coins die zijn opgezet zonder duidelijk doel, of niet doorontwikkeld worden. Sommige coins worden alleen gelanceerd om snel geld op te halen en vervolgens ook weer snel te verdwijnen.

Wie starten crypto currencies en waarom?

Iedere coin wordt uitgegeven door een persoon of bedrijf met een bepaald idee of technologie met de intentie (meestal) om dit door te ontwikkelen. Met als uiteindelijk doel een nieuwe toepassing waar vraag naar is in de echte wereld.

Iedereen met genoeg geld en een team van mensen die goed kunnen coderen kunnen in principe hun eigen coin op de markt brengen.

In principe kan je zeggen dat elke coin (behalve de shitcoins) staat voor een specifiek nieuwe toepassing op de blockchain technologie. Enkele voorbeelden:

  • Golem (GNT) wil niet gebruikte computerkracht verhuren om zodoende een gedecentraliseerde supercomputer te realiseren. Als jij je computer ook aansluit op dit initiatief krijg je betaald in GNT coins voor de rekenkracht die je computer levert.
  • Verge (XVG) focust zich heel sterk op privacy. Het wil dat cryptogeld volledig anoniem van A naar B gestuurd kan worden. Voor veel andere geldcoins geldt dit niet (volledig)
  • NAGA (NGC) richt zich op de gaming wereld. Met hun NGC coin kan je in-game aankopen doen, games aankopen en handelen met andere gamers.

Dankzij blockchain valt met iedere transactie dus in principe niet te sjoemelen.

Zijn crypto currencies anoniem?

Dit ligt eraan. Je hoeft bij het kopen/ verkopen van crypto’s geen gegevens op te geven zoals je burgerservice nummer, je adres of je bank. Overigens is de ene exchange hier strenger in dan de andere en bij de voortdurende reguleringsdruk vanuit overheden zal dit uiteindelijk wel overal verplicht worden. Daarnaast, aangezien alle transacties in de ledger worden opgeslagen is alles dus altijd te achterhalen. Zodra bijv de belastingdienst een exchange vraagt om gegevens van gebruikers, dan is het niet meer anoniem.

Wel zijn er speciale coins die zich gespecialiseerd hebben in anonimiteit en privacy. Hierbij zijn persoonsgegevens dus veel moeilijker te achterhalen. Voorbeelden van privacy coins zijn Monero, Dash en Verge.

Lees ook

Wat is blockchain?

Hoe verdien je geld aan crypto currencies?

Welke crypto currencies kopen?