Wat is blockchain? In dit artikel leg ik in begrijpelijke taal uit wat de blockchain is, hoe het werkt en waarom het een revolutionair nieuwe technologie is.

Wat is blockchain?

De blockchain kan je zien als een publiekelijk toegankelijk en gedecentraliseerd grootboek (ledger) waarin alle (encrypted) transacties door iedereen op het netwerk na te lezen zijn. Een transactie (op het netwerk wordt dit een ‘block’ genoemd) wordt gecontroleerd en goedgekeurd door een ketting (‘chain’) van gedecentraliseerde computers die op de blockchain aangesloten en actief zijn. Het valideren van een transactie wordt meestal gedaan door een groep van ‘miners’. Dit zijn bedrijven met een enorme rekenkracht aan computers die minen naar crypto currencies en ondertussen transacties valideren. Indien de chain van computers allemaal een transactie hebben goedgekeurd wordt deze opgeslagen in de ledger en is deze nooit meer te wijzigen. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat dezelfde bitcoin 2x wordt uitgegeven. Hierdoor is het in principe onmogelijk om een transactie onderweg of naderhand te wijzigen en is dus een zeer betrouwbare manier om transacties te doen.

Gaan alle transacties over geld?

Een transactie hoeft hierbij niet alleen om geld te gaan. Alles dat ‘ waarde’ heeft kan gebruik maken van deze technologie, zoals goederen en bezit. De mogelijkheden van deze technologie zijn bijna grenzeloos. Zo kan het gebruikt worden om bijv belasting te innen, maar ook om bijv vrijwel direct en voor zeer lage fees geld (coins) te sturen naar iemand aan de andere kant van de wereld.

Een van de sterke punten van blockchain technologie is dat het in alle gevallen van waarde uitwisseling of transacties fraude erg moeilijk maakt. Alle transacties zijn namelijk publiekelijk te zien op de ledger en in principe niet te wijzigen.

Toepassingen van blockchain in de ‘echte’ wereld

In de ‘echte’ wereld maken personen en bedrijven vaak gebruik van een betrouwbare tussenpartner om geld van A naar B te sturen. Deze tussenpartner is (meestal) een bank. Door gebruik van blockchain kunnen personen en bedrijven nu dus zonder tussenkomst van een bank direct en veilig geld naar elkaar overboeken. De bank als tussenpartner verdwijnt hierdoor dus.

Scheepsvaart

In de scheepsvaart moet in de haven van vertrek opgegeven worden welke goederen geladen zijn. In de haven van aankomst moet dit nageteld worden. Met hulp van blockchain kan hier niet meer mee gesjoemeld worden. Dus onderweg kunnen geen goederen ontvreemd of papieren gewijzigd worden.

Ontwikkelingslanden en crypto’s

Voor mensen in ontwikkelingslanden waar het lastig is om te bankieren kan crypto geld een oplossing zijn. Het is zeer makkelijk en snel dit van A naar B te sturen.

Lees ook

Wat is blockchain?

Wat zijn crypto currencies?

Hoe verdien je geld aan crypto currencies?

Welke crypto currencies kopen?