Met de opkomst van het internet heeft ook het online beleggen een grote sprong gemaakt. Online beleggen biedt vandaag de dag veel mogelijkheden, waardoor het zeer eenvoudig is. Vaak wordt gebruik gemaakt van online brokers, wat het zeer eenvoudig maakt om te beleggen op het internet. Wanneer je wilt beginnen met het online beleggen moet je jezelf dus eerst aanmelden bij een online broker.

Op het gebied van online brokers heb je veel keus. Vaak is het aanmelden gratis, waardoor het starten met beleggen kosteloos is. Echter hanteren online brokers een zogenoemd ordertarief. Dit ordertarief verschilt bij de meeste online brokers, maar ligt altijd rond de €12,- tot €30,- per order. Wanneer je order plaatst moet je dus dit bedrag betalen.

Voordelen van online beleggen

Het voordeel van online beleggen is dat je tijdens het beleggen goed de koersen in de gaten kunt houden, waardoor het veel sneller is dan het traditionele beleggen. Ook verlies je geen kostbare tijd, omdat nu minder tijd nodig heeft om de order te verwerken. Daarnaast is het online beleggen goedkoper, doordat je geen beleggingsadviseur in dienst hebt bij het beleggen. Ook worden de beleggingsorders direct na de plaatsing naar de beurs verstuurd.

Doordat online beleggen via het internet gaat ben je hier dus ook afhankelijk van. Wanneer je dus met internetproblemen kampt verspil je dus kostbare tijd. Dit is dan ook een nadeel van online beleggen. Daarnaast ben je ook volkomen afhankelijk van je eigen beslissingen bij online beleggen. Bij het traditionele beleggen is er altijd een adviseur die je tips geeft bij risicovolle beleggingen, waardoor je minder snel de fout in gaat. Wanneer je zelf online aan het beleggen bent mis je deze adviseur, waardoor je beslissingen soms een naar einde kunnen hebben.

Kies bij voorkeur voor een grote, bekende broker

Wanneer je online gaat beleggen is het aan te raden om met de grote online brokers te handelen. Een aantal vooraanstaande online brokers zijn de grote banken als de ING, Rabobank en Binckbank. Daarnaast zijn Plus500, Lynx en Today’s Brokers ook vooraanstaande online brokers. Voordat je begint met online beleggen is het dus raadzaam om eerst rond te kijken naar online brokers. Soms kan het zijn dat de bank waar je al tijden bij zit je kan helpen bij het opzetten van je beleggersrekening, doordat zij zichzelf ook aanbieden als online broker.

Overigens adviseren wij om bij Plus500 te beleggen, daar hebben wij een aantal goede redenen voor.

Sparen is ook een vorm van online beleggen

Sinds de opkomst van het internetbankieren is er nog een manier van online beleggen opgekomen, namelijk het sparen. Hierbij wordt een bedrag voor een aantal jaren apart gelegd bij een bank, waarna er over tientallen jaren winst wordt gepakt. Bij het sparen is het voordeel dat je op elk moment in de gaten kunt houden wat de beste tarieven voor je spaargeld zijn, waardoor je dus kunt wisselen tussen soorten rekeningen. Helaas zijn de spaartarieven niet altijd zo gunstig en wordt beleggen weer interessanter.