Wat is beleggen?

Veel mensen die willen beginnen met beleggen vragen zich af, wat is beleggen? Beleggen is het kopen van producten voor kortere of langere tijd met daarbij het doel om de producten met winst te verkopen of daarvan afgeleide producten met winst te verkopen. Deze winst kan gerealiseerd worden door een stijging van de waarde van de aangeschafte producten en/of de afgeleide producten.

Waarin kan belegd worden?

Beleggen is mogelijk in allerlei soorten producten, zoals aandelen, fondsen, forex en obligaties, maar ook in tastbare producten als goud en vastgoed. Door deze producten aan te schaffen en na een aantal jaren weer te verkopen kan er een mooie winst ontstaan. Door geld niet aan te raken wordt het door de jaren heen minder waard. Wanneer je gaat beleggen zul je met dit geld meer geld kunnen genereren. Vaak wordt er belegd met het geld dat bedoeld is voor het pensioen zodat, wanneer het eenmaal tijd is om met pensioen te gaan, er een mooi bedrag vrij is om mee te pensioneren.

Welke vormen van beleggen bestaan er?

Beleggen kan op vele manieren en tegenwoordig vrijwel altijd via online beleggings platforms. Sparen is bijvoorbeeld een manier van beleggen. Door een bedrag bij de bank op te slaan en daar rente over te vangen krijg je uiteindelijk meer geld terug dan je in eerste instantie opgeslagen hebt. Een andere manier van beleggen is het kopen en verkopen van aandelen. Door aandelen van een opkomend bedrijf te kopen voor een lage prijs kun je, nadat het bedrijf nog een aantal jaren flink uitgebreid heeft, deze aandelen met een flinke winst verkopen. Daarnaast kun je ook gaan beleggen in tastbare producten, zoals goud. De laatste tijd is de waarde van goud steeds hoger geworden. Door in te stappen voor de echte goudkoorts, waardoor de goudprijs stijgt, kan het goud met flinke winst verkocht worden.

Wat kan je verdienen met beleggen?

Bij beleggen gaan grote bedragen om. Vaak wordt er niet met minder dan een paar duizend euro belegd. Daarbij gaat beleggen voornamelijk over een periode van minimaal tien tot twintig jaar, voornamelijk bij vastgoed, aandelen en obligaties. Doordat het beleggen zoveel jaren in beslag neemt schrikt het veel mensen af, echter is het zo dat er juist op jaarbasissen zes tot tien procent rendement wordt behaald. Hierdoor is het beleggen over zoveel jaar dus een zeer goed idee.

Hiernaast wordt er bij beleggen veel gepraat over het rendement van de belegging. Het rendement van een belegging betekent de totale opbrengst minus de totale kosten. Het rendement wordt per jaar genomen. Wanneer er in totaal negen procent winst is gemaakt over een heel jaar, dan wordt er gesproken van een rendement van negen procent.

Wij hopen dat we de vraag ‘wat is beleggen’ bij dezen tot tevredenheid hebben beantwoord.