Beleggen in zilver is, net als het beleggen in goud, een grondstoffenbelegging. Veel algemeenheden beschreven in beleggen in goud, gelden uiteraard ook voor beleggen in zilver.

Zilver en goud

Er lijkt een correlatie te zijn tussen de prijs in zilver en goud, hier zijn boeken over volgeschreven. Juist de laatste jaren steeg zilver aanzienlijk in prijs, terwijl het edelmetaal goud een kleinere stijging mee maakte. Beide edelmetalen zijn zeer schaars, echter is er een ware opkomst van het gebruik van zilver voor meerdere doeleinden. Zilver wordt gemijnd in Peru, China en Mexico. Vooral Mexico is een grote exporteur van zilver. Juist nu de prijs van zilver flink aan het stijgen is wordt deze grondstof een mooie belegging. Het beleggen in zilver is zeer rendabel. In 2010 steeg de zilverprijs met wel 75%. Wel moet je altijd goed de historische waarde in de gaten houden om te zien of het een koopje is of niet. Momenteel (2016) lijkt zilver een goede lange termijn koop te zijn.

plus500

Fysiek zilver kopen versus beleggen in zilver

Fysiek zilver kopen is zeer aan het opkomen, echter is er een probleem. Wanneer je namelijk met een groot bedrag geïnvesteerd hebt in zilver heb je een grote voorraad zilver. Deze is niet zomaar ergens op te bergen. Daardoor kun je bewijzen van het bezit van zilver kopen. Deze bewijzen zijn als het ware aandelen en kunnen op ieder moment verkocht worden. Door de stijging van de laatste jaren zijn er juist veel van deze bewijzen op de markt gekomen, waardoor deze gemakkelijk overgenomen kunnen worden. Hierbij moet wel goed gekeken worden of er zuiver zilver of onbewerkt zilver aangeschaft wordt. Zuiver zilver wordt namelijk zelden in de zuivere vorm gevonden, waardoor de prijs van zuiver zilver hoger ligt dan onbewerkt zilver. Juist de vraag naar zuiver zilver is hoog, doordat er steeds meer doeleinden voor dit edelmetaal gevonden worden.

Beleggen in zilver kan ook in de vorm van zilveren munten, sieraden of gesmolten repen. Deze zilveren producten stijgen, samen met de prijs van zilver, aanzienlijk. Wanneer er geïnvesteerd wordt in deze producten moet er echter wel rekening mee gehouden worden dat deze producten vaak een hogere prijs hebben als product, maar niet meer voor een ander doeleind gebruikt kunnen worden doordat zij vaak gesmolten zijn met andere (edel)metalen.

Beleggen in zilvermijnen

Bij het beleggen in zilver kan er ook voor gekozen worden om de investeren in de bedrijven die het zilver mijnen. Deze bedrijven hebben de vaste kosten welke gelijk blijven, waardoor elke stijging van de zilverprijs pure winst is. Echter is het nadeel bij een dergelijke belegging dat deze zilvermijnen gebruik maken van personeel welke in slechte omstandigheden aan het werk zijn, waardoor deze kunnen besluiten het werk neer te leggen totdat zij in betere omstandigheden of tegen een beter loon aan het werk kunnen gaan. Hierdoor is het risico van het beleggen in zilver met behulp van zilvermijnen een stuk groter dan het beleggen in een kilo baar zilver.