Beleggen in vastgoed biedt kansen en levert vrijwel altijd een positief rendement. Veel beleggers zien deze vorm van beleggen toch als een ietwat saaie belegging, waardoor niet veel beleggers dit serieus overwegen. Toch zijn de voordelen groot en de nadelen relatief klein, het is zeker het overwegen waard als je weinig risico wilt lopen en toch een leuk rendement wilt halen.

Beleggen in vastgoed, wat zijn de opties?

Bij beleggen in vastgoed, ook wel onroerend goed genoemd, wordt er een stuk grond, een woning of een pand gekocht met als doel dat het na (tientallen) jaren met winst te verkopen danwel te verhuren. Verhuren kan zeker ook een mooi rendement opleveren, vooral bij rente op rente.

Bij het beleggen in vastgoed zijn er vele opties. Zo is er de keuze om te beleggen in grond, normale woningen, recreatiewoningen, winkels, bedrijfsruimten, kantoren of appartementen. Het beleggen in vastgoed is een belegging voor lange termijn, waarbij je wel of niet kunt kiezen voor verhuren in de tussentijd. Bij verhuren zorg je ook nog eens voor indirect rendement, namelijk het rendement dat je vangt over de verkoop na tientallen jaren.

Rendement bij verhuur

Bij beleggen in vastgoed heb je vrijwel altijd een positief rendement. Hoe hoog hangt af van je eigen keuzes en de marktomstandigheden. Als je een pand koopt is het aannemelijk dat de (huizen)prijzen in de loop der jaren stijgt. Dit is directe winst bij verkoop. Als je in de tussentijd je pand verhuurt levert dat dus indirect rendement op. Tegenwoordig is een vrij normaal rendement op verhuur tussen de 4 en 8% per jaar. Wel kleven er ook risico’s aan beleggen in vastgoed. Stel dat na koop van het pand de (huizen)prijzen dalen, bij verkoop is dit dan direct verlies. Ook kan het zo zijn dat je geen huurder kunt vinden voor je pand, of dat er gaten zitten tussen huurders waardoor je geen optimaal rendement haalt.

Vergeet ook niet dat je als verhuurder ook met de eventuele onderhoud-, herstel- en/of aanlegkosten van het pand of de woning te maken kunt krijgen. Deze kosten zijn altijd voor volle 100% voor de eigenaar.

Haken en ogen aan huurders

Ga niet over 1 nacht ijs als je een pand wilt kopen en verhuren. Er zitten nogal wat wettelijke haken en ogen aan verhuur en de rechten van huurders. Huurders zijn in Nederland goed beschermt. Als ze eenmaal in een pand wonen krijg je ze er niet zomaar uit. Ook niet als het een hele vervelende huurder is die zijn (betaal)afspraken niet nakomt. Uitzetten kan wel, maar vaak pas na opbouw van een lang dossier en juridische procedures. Er zijn wel mogelijkheden om een pand voor een bepaalde periode te verhuren, bijvoorbeeld telkens 1 jaar. Maar zoek dit van te voren goed uit! Het beste is natuurlijk gewoon een betrouwbare huurder vinden.

Samenvattend

Het beleggen in vastgoed kent, doordat het een hoog rendement heeft, meer risico’s. Naast het risico dat het pand lang leegstaand kan zijn en er een onderhoudrisico aan vastzit heb je ook nog het verkoopwaarderisico en het debiteurenrisico.

Ondanks dat er veel risico’s zijn bij het beleggen in vastgoed zijn de risico’s kleiner dan bij het beleggen in aandelen. Daarnaast is het beleggen in vastgoed een inflatiebestendige belegging, wat risicoverkleinend is.