Wat is een obligatie?

Voordat je wilt beleggen in obligaties moet je eerst weten wat een obligatie is. Een obligatie is een bewijs van een schuld voor een lening die door een instelling, overheid of onderneming is aangegaan. Obligaties zijn verhandelbaar en hier kan dus in geïnvesteerd worden. Wanneer een bedrijf in de problemen komt en geld nodig heeft om zich overeind te houden kan dit bedrijf door het uitgeven van een obligatielening er voor zorgen dat zij aan deze financiering komen.

Beleggen in obligaties, wat levert het op?

Wanneer een overheid, instelling of onderneming een bedrag aan een bedrijf uitlenen zullen zij een rentevergoeding ontvangen van het bedrijf. Doordat er sprake is van een rentevergoeding zijn obligaties een mooie gelegenheid om in te beleggen. Jij verstrekt een lening aan een bedrijf en over lange termijn maak jij, dankzij de rentevergoeding, winst met deze obligatie. Wat het jaar rendement is op obligaties hangt helemaal af van wie de obligaties uitgeeft en wat hun kredietwaardigheid is. Denk bij obligaties aan jaarlijkse rendementen tussen de 1 en 6%.

Beleggen in obligaties, partijen en kredietwaardigheid

De meest voorkomende obligaties zijn degenen die worden uitgegeven door een overheid of een bedrijf. De partij die deze obligatie uitgeeft is hierbij bepalend voor de kredietwaardigheid van de obligaties. Met de kredietwaardigheid van de obligatie wordt bedoeld hoe groot de kans is dat het geleende bedrag aan het eind van de contractloop wordt afgelost. Hierbij is het natuurlijk logisch dat een obligatie die verstrekt is door de overheid een grotere zekerheid qua aflossing biedt dan een obligatie die verstrekt is door een klein bedrijf. De kredietwaardigheid van de obligatie bepaald ook de hoogte van het rendement dat behaald kan worden. De overheid is namelijk minder bereid om een hoge rente uit te keren, terwijl een klein bedrijf hiertoe juist wel bereid is. Een obligatie hangt daarnaast ook af van de looptijd van de obligatie, de winstdeling, de converteerbaarheid en het moment van aflossen.

Koop obligaties alleen van de juiste partij!

Voordat er een obligatie overgenomen kan worden moet er van te voren veel onderzoek gedaan worden. Je wilt namelijk niet dat je achteraf je geld niet terugkrijgt. Wanneer er onderzoek gedaan wordt of een obligatie wel goed is moet je voornamelijk kijken naar het bedrijf of overheid dat de obligatie aangevraagd heeft. Vraag de papieren op van dit bedrijf, zodat je kunt zien wat zij precies met het geld van plan zijn. Kijk hierbij gelijk of er niet iets mis is met de administratie van het bedrijf en of er op het zelfde moment nog meer obligaties verstrekt zijn aan dit bedrijf. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar het rendement van de obligatie. Het moet namelijk wel rendabel voor de verstrekker zijn, waardoor er dus goed gekeken moet worden wat het rentepercentage per maand of per jaar is.
Plus500