Beleggen in goud is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder beleggers. Goud is namelijk een stabiele en waardevaste grondstof waarvan de vraag altijd relatief groot is.
Beleggen in goud?
Goud is een grondstof waarin belegd kan worden. Dit kan zowel door fysiek goud te kopen of aandelen te kopen van mijnbedrijven. Ook vertellen we over de factoren die de goudprijs bepalen.
Kopen van fysiek goud
Bij het beleggen in goud wordt gerekend in grammen goud. Hierbij worden vaak goudstaven gebruikt. Deze goudstaven hebben vaak een vast gewicht, zoals 100, 250, 500 en 1000 gram. Wanneer je wilt beleggen in goud met gebruik van de goudstaven betaal je meer voor de goudstaaf dan de goudprijs op dat moment is. De reden hiervoor is dat goudstaven meer in trek zijn bij beleggers, waardoor de vraag ernaar groot is. Hierdoor is de prijs van een goudstaaf van 1000 gram waardevoller dan 1000 gram goud.
Naast het beleggen in goud met gebruik van goudstaven kun je er ook voor kiezen om te beleggen in gouden munten. Gouden munten hebben, net als goudstaven, een hogere waarde dan het gewicht in goud. Deze toegevoegde waarde komt door de vraag naar gouden munten door verzamelaars. Ook bij verzamelaars zijn gouden munten namelijk zeer in trek.
Kopen van bewijs van goudbezit
Vroeger was het beleggen in fysiek goud zeer populair. Men kocht een bepaald aantal kilo goud en borg dit thuis veilig in een kluis of bij een bank in de kluis op. Echter zijn de mogelijkheden voor het beleggen in goud hedendaags veel uitgebreider. Wanneer er belegd wordt in goud hoeft er namelijk niet meer in fysiek goud belegd te worden. Je kunt tegenwoordig kiezen voor alleen een bewijs van het bezit van een goudstaaf. Met dit bewijs hoef je dus geen fysiek goud meer in huis te halen, waardoor je dus ook geen extra kosten maakt voor een kluis en eventueel verzekering. Echter wordt er vaak wel een klein bedrag voor de opslag van het goud gevraagd.
Aandelen kopen van goudmijnbedrijven
Wanneer je wilt beleggen in goud kun je er ook voor kiezen om in aandelen in goudmijnbedrijven te beleggen. Om goud uit de grond te halen worden vaste kosten gemaakt welke niet over een periode van tijd zullen stijgen. Echter zal de prijs van goud juist wel stijgen in deze periode, waardoor het dus pure winst is voor het bedrijf. Door te beleggen in aandelen in deze goudmijnbedrijven loop je echter wel het risico op eventuele stillegging van de werkzaamheden, wanneer de werknemers staken of wanneer er iets met het bedrijf gebeurt. Vooral in de landen waar goud uit de grond wordt gehaald zijn de arbeidsomstandigheden slecht, waardoor de werknemers soms besluiten het werk neer te leggen. Hierdoor zal er voor een tijd geen goud uit de grond gehaald worden, waardoor er ook geen inkomen zal worden gegenereerd.
Bekijk ook deze informatieve video over handelen in goud
Welke factoren bepalen de goudprijs?
De goudprijs is vooral afhankelijk van de volgende 3 factoren:
- De hoeveelheid goud die ieder jaar uit de grond of zeebodem wordt gehaald
- De staat van de (wereld)economie en hiermee samenhangend het beleggersvertrouwen in andere valuta
- De hoeveelheid goud die nodig is in de fabricage van bepaalde producten
De hoeveelheid goud die ieder jaar uit de grond of zeebodem wordt gehaald
Goud is geen onuitputtelijke grondstof, er is gewoon een vaste hoeveelheid beschikbaar op aarde en goud is vrij zeldzaam. Deze hoeveelheid kan verdeeld worden in gewonnen goud en nog delfbaar goud. Vooral de huidige hoeveelheid gewonnen goud bepaald de huidige goudprijs.
Het meeste goud werd en wordt gehaald uit goudmijnen. Echter, de meeste goudmijnen brengen niet meer voor recordhoeveelheden aan goud uit de grond, het wordt steeds minder en moeilijker. Hierdoor zie je tegenwoordig steeds meer gespecialiseerde delfbedrijven ontstaan om goud te zoeken op minder voor de hand liggende plekken. Denk hierbij aan de zee- en rivierbodems en/of onherbergzame bergketens. Naarmate de kosten stijgen om goud naar boven te halen, zal er op een gegeven moment een punt zijn waarop het niet meer loont en de delving van goud stopt. Op dat moment hebben we een vastgestelde hoeveelheid beschikbaar goud en dit bepaald voor een belangrijk deel de goudprijs.
De staat van de (wereld)economie en hiermee samenhangend het beleggersvertrouwen in andere valuta
Goud is altijd al een veilige haven geweest in tijden van economische crisis. Als een munt in korte tijd devalueert zie je veel mensen goud inkopen. Ook als men verwacht dat het binnenkort slechter zal gaan met de economie wil men goud in bezit hebben. Dit zorgt logischerwijs voor een prijsstijging. In economische rustige tijden zie je vaak dat de goudprijs stabiel blijft of zelfs een beetje daalt. Inkopen op zo’n low is dan het beste wat je kunt doen. Hou hiervoor altijd goed de koersbeweging in de gaten in economisch rustige jaren.
De hoeveelheid goud die nodig is in de fabricage van bepaalde producten
Goud wordt veel gebruikt voor de fabricage van sieraden en ook komt het voor in elektrische apparaten zoals mobieltjes. Als je alles bij elkaar optelt kom je zo tot enorme hoeveelheden. Wilt u meer weten over de verdeling van goud, zie dan hoeveel goud is er in de wereld.
De vraag naar goud voor de fabricage van deze producten bepaald logischerwijs ook de goudprijs.