Als belegger kun je er voor kiezen om te gaan beleggen in fondsen. Deze fondsen zijn opgericht om beleggers te helpen het risico over hun beleggingen te spreiden, waardoor het beleggen in fondsen veel aanhang heeft gekregen. Het beleggen in fondsen is daarbij geschikt voor zowel de kleine als de grote belegger, waardoor er voor iedereen gelegenheid is.
Beleggen in fondsen
Wanneer je belegt in een fonds koop je een deel van een totale belegging over meerdere bedrijven. Hierdoor verspreid je het risico dusdanig dat je bijna altijd safe zit. Doordat beleggingsfondsen eenvoudig en tijdbesparend zijn worden zij ook door velen gebruikt en aangeraden. Daarnaast doet het beleggingsfonds het meeste onderzoek al, waardoor je zelf dus niet op onderzoek uithoeft naar de verschillende bedrijven waarin je wilt investeren. Ondanks dat je voor een bepaalde sector kunt kiezen om in te beleggen heb je toch een beperkte keuze in welke bedrijven er belegd wordt door het fonds. Fondsen gaan namelijk zelf op zoek naar de bedrijven, waardoor er een heel pakket is waarin belegd wordt en er dus niet individueel gekozen kan worden in welke bedrijven er geïnvesteerd wordt.
Beleggingsrekening en effectenrekening
Bij beleggingsfondsen wordt gebruik gemaakt van een beleggingsrekening of een effectenrekening. De beleggingsrekening biedt de mogelijkheid om fondsen aan te schaffen, terwijl de effectenrekening ook de mogelijkheid biedt om aandelen en obligaties te kopen. Echter zijn de transactiekosten bij de effectenrekening hoger dan bij een beleggingsrekening, doordat je een minimumtarief en een percentage van het totale bedrag moet betalen.
Rendement versus risico van een fonds
Wanneer je gaat beleggen in fondsen moet je eerst rondkijken en op zoek gaan naar het beste beleggingsfonds. Hierbij moet je op een aantal factoren letten, waarbij de factor rendement bovenaan staat. Ga op zoek naar een beleggingsfonds dat een goed rendement heeft. De meeste beleggingsfondsen met een hoog rendement hebben ook een hoge risicofactor, waardoor dit misschien afstotend kan zijn. Ga daarom eerst naar een onafhankelijke adviseur die jou hiermee kan helpen. Daarnaast moet je ook letten op de ratings, de beoordelingen, van het desbetreffende beleggingsfonds. Deze ratings worden gebaseerd op het rendement en het risico dat het beleggingsfonds de afgelopen jaren heeft behaald. Deze ratings worden gedaan door onafhankelijke bedrijven welke deze beleggingsfondsen vergelijken. Daarnaast moet je ook nog kijken naar de factor “benchmark”, wat een graadmeter is voor de beleggingsfondsen.
Kies altijd zelf je beleggingsfonds
Uiteraard is het ook verstandig om in de gaten te houden wat je zelf van de beleggingsfondsen vindt en je eigen mening altijd voorop te stellen. Alle ratings zijn beoordeeld op in het verleden behaalde resultaten, welke geen garantie voor de toekomst bieden. Let ook op het rendement wat per jaar behaald wordt. Vaak roepen bedrijven dat zij een rendement van tien procent over een periode van vier maanden behaald hebben. Wat zij hierbij niet zeggen is dat zij bijvoorbeeld de andere acht maanden maar een rendement van anderhalf procent hadden. Kijk dus altijd naar het rendement over het gehele jaar en niet over kleine perioden.
In 2006 is in de Financiële Bijsluiter een risico-indicator toegevoegd waarin makkelijk te zien is hoe hoog het risico bij verscheidene beleggingsfactoren is. Kijk hier dus ook goed naar. Wanneer je denkt hulp nodig te hebben is het ook aan te raden om een financieel adviseur om advies te vragen. Dit advies kost uiteraard geld, maar is achteraf vaak een goede investering.
Kosten van een beleggingsfonds
Bij beleggingsfondsen worden er veel kosten verhaald op de belegger. Dit zijn zowel eenmalige als terugkerende kosten. De eenmalige kosten zijn de transactiekosten die betaald moeten worden wanneer de belegger een order plaatst bij het beleggingsfonds. Vaak ligt dit percentage rond de 0,3 procent van het totaalbedrag. Daarnaast betaal je ook beheerkosten, welke elk jaar verhaald worden. Deze kosten worden verhaald omdat je gebruik maakt van hun service, waarvoor je een bepaald bedrag moet betalen. Dit bedrag ligt rond de 1,3 procent van het totaalbedrag. Uiteraard hebben deze kosten effect op je uiteindelijke rendement, doordat zij opgeteld moeten worden bij de totaalkosten van de belegging.