Beleggen in aandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het beleggen in aandelen houdt in dat je als belegger een deel van het bedrijf bezit, waarna je het verkoopt na lange termijn. Je hoopt hierbij dat het bedrijf waarvan je een aandeel gekocht hebt in de loop der jaren zal gaan groeien, waarna je het aandeel zal kunnen verkopen met flinke winst.

Mede eigenaar dankzij aandelen

Wanneer je een aandeel koopt van een bedrijf wordt je dus eigenlijk een soort mede-eigenaar. Zodra je een aandeel in je bezit hebt wordt je ook tot aandeelhouder van dat bedrijf benoemd. Hierbij krijg je als belegger dus medezeggenschap tijdens de aandeelhoudersvergaderingen.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen krijg je te maken met twee dingen:

  1. Je gaat profiteren met je aandeel wanneer het bedrijf waarin je een aandeel bezit een goed kwartaal of jaar heeft gehad. Dit leidt tot een koersstijging. Verkoop je het aandeel weer na de koersstijging, dan is het prijsverschil voor jou. Echter wanneer het bedrijf een slecht kwartaal of jaar heeft gehad loop je uiteraard wel een risico.
  2. Vaak is het zo dat de bedrijven waarvan je aandelen in je bezit hebt een zogenoemd dividend uitkeren. Dit betekent dat zij een tussentijdse winst direct naar jou uitkeren, omdat jij aandeelhouder bent. Hierdoor krijg je dus tussentijds een extraatje, terwijl je ook nog eens een mooi rendement haalt dat jaar.

Zelf beleggen in aandelen of laten doen door een beleggingsfonds?

Bij het beleggen van aandelen kun je er voor kiezen om te beleggen bij een beleggingsfonds. Hierbij verspreid je de inleg over een aantal bedrijven. Beleggingsfondsen die zorgen dan namelijk dat jouw inleg verspreid wordt afhankelijk van jouw gewenste risicoprofiel. Hiervoor willen zij uiteraard een klein percentage.  Ofwel, met beleggingsfondsen spreid je je risico. Mocht een bedrijf failliet gaan, dan bent u niet meteen uw hele kapitaal kwijt, maar slechts een gedeelte. De totale winst is afhankelijk van het gemiddelde resultaat van alle bedrijven in het fonds. Dit heeft een dempend effect op zowel de winst als verlies.

Wanneer je belegt in aandelen mag je normaliter uitgaan van een rendement van 2 tot 9 procent per jaar. Dit is een reële schatting voor het beleggen in aandelen gezien de historie. Ondanks dit dat misschien aan de lage kant is wordt het toch een mooie winst over tientallen jaren. Vooral als dit rente-op-rente betreft.

Hou er echter rekening mee dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.