Waarin beleggen hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn; kent u de desbetreffende markt of bedrijf? Kent u de visie en weet u hoe gezond het bedrijf is, hebben ze een inspirerend en deskundige leider en management? Hebben ze een positieve cashflow en blijft dat even zo?

Voordat u begint met beleggen zijn dit essentiele zaken om goed uit te zoeken. Dit kunt u zelf doen, of dit voor u laten doen. Dit laatste is vaak wel aan de prijs, dus veel beginnende beleggers doen dit liever zelf en dit kan ook prima. Het komt erop neer dat u niet alleen goed moet weten hoe beleggen werkt, maar tevens goede research hebt gedaan.

Waarin beleggen?

Het bovenstaande in acht nemend zijn er meerdere mogelijkheden om te beleggen. Iedere mogelijkheid heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad en daarnaast kunnen de zowel de opbrengsten als risico per optie flink verschillen. Wij hebben voor u de belangrijkste beleggingen op een rijtje gezet van laag risico en laag rendement, naar hoger risico en hoog rendement:

  1. Beleggen in obligaties
  2. Beleggen in vastgoed
  3. Beleggen in fondsen
  4. Beleggen in aandelen
  5. Beleggen in grondstoffen zoals Goud, Zilver en/of Olie
  6. CFD trading

Gaat u voor safe?

Waarin beleggen als u een redelijk vermogen heeft? Als u dit veilig wilt beleggen, dan moet u voornamelijk beleggen in obligaties en vastgoed. Door de jaren heen zijn dit gemiddeld genomen uitstekende vaste en veilige beleggingen gebleken. Weliswaar zijn de rendementen vrij laag, denkt u hierbij aan percentages tussen de 2 en 6% per jaar, maar het risico is ook laag. Overigens is het risico niet volledig uit te sluiten, denkt u hierbij aan de huizen en vastgoed crises vanaf 2009 en de zeer lage vergoeding die we krijgen op obligaties vanaf 2012.

Overigens kunt u als veilige belegger ook prima een klein deel van uw vermogen inzetten voor beleggen in fondsen en/of aandelen. Indien verstandig belegt blijkt ook dit een redelijk veilige investering met hoger rendement.

Nog steeds redelijk veilig beleggen maar wel met hoger rendement?

Waarin beleggen als je wel aan de veilige kant wilt zitten, maar met hoger rendement? Fondsen en aandelen zijn dan de juiste keuze voor u, waarbij beleggen in fondsen de meeste veilige is van deze twee. Een fonds bestaat uit een pakket van diverse aandelen. Dit kan vanalles zijn. Een pakket met alleen grote, stabiele bedrijven tot een pakket van high potentials en startups. Het voordeel van een fonds is dat u niet meer hoeft na te denken van welke bedrijven u aandelen wilt kopen, dit is al voor u gedaan. Vaak door deskundige mensen, maar helemaal blind hierop vertrouwen is ook niet aan te raden. Zoals eerder gezegd, doe altijd ook zelf uw research.

Beleggen in aandelen is erg populair. Niet zonder reden, het is simpel te begrijpen en kan ook echt behoorlijke winsten opleveren. Het doen van research is echter wel van cruciaal belang. Zomaar aandelen kopen van een bedrijf omdat ome Piet dat zegt, of omdat het goed voelt…NIET DOEN. Doe zelf je research.

Beleggen in specifieke grondstoffen?

Grondstoffenhandel kan interessant zijn. Het risico is eigenlijk vergelijkbaar met die van aandelen. Het punt met grondstoffen is dat je ze goed in de gaten moet houden en de prijs doet niet altijd wat je verwacht. Er lijken soms ook ‘ hogere machten’  aan het werk te zijn die de prijs beinvloeden. Denk aan grote bedrijven die een grondstof dumpen, danwel massaal opkopen. Vooral met goud en zilver kan dit nogal eens gebeuren. Ook moet je bij goud en zilver goed kijken naar de wereldeconomie en vooral het vertrouwen dat de consument heeft in het eigen geld(systeem). Bij een laag vertrouwen of hoge inflatie zijn mensen meer geneigd goud en zilver in te slaan. Als je hier goed in thuis bent kan je er zeker flink van profiteren.

Voor olie en andere grondstoffen geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Wel met het verschil dat olie geproduceerd wordt en vooral de vraag en aanbod op de wereldmarkt de prijs bepaalt. Dus een beslissing van de OPEC weegt zwaar, maar ook als landen besluiten hun eigen (schalie)gas te gaan opboren zoals de VS kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de olieprijs, zoals we nu zien aan de lage olieprijzen in 2016.

Beleggen in grondstoffen kan interessant zijn, maar zorg dat je het op de voet volgt en ook maatschappelijke factoren meeweegt.

Hoger risico maar ook met kans op de jackpot?

Er is een vrij nieuwe vorm van beleggen ontstaan die vooral berust op een groot hefboomeffect, deze vorm van beleggen heet CFD trading. Het komt erop neer dat u met een relatief kleine inleg al enorme winsten kunt behalen. Aan de andere kant kunt u ook net zo snel uw inleg verliezen. CFD trading moet u alleen doen met geld wat u kunt missen. Het is echter wel de snelste manier om snel veel geld te kunnen verdienen. Wel is het hierbij noodzakelijk dat u weet wat u doet en niet handelt op emoties. Ook is discipline belangrijk. Denkt u dit allemaal te bezitten en heeft u wat geld over? Dan is CFD trading zeker de moeite waard om te proberen. Bij Plus500 kunt u eenvoudig een demo account aanmaken en o.a. hiermee oefenen voordat u met echt geld aan de slag gaat.