Het voorspellen van wat er met de prijs van olie gaat gebeuren blijkt een lastige opgave. Voorspellingen van experts zitten vaak mijlenver van de werkelijkheid. Zo is het ook nu onmogelijk om aan te geven wat de bodem van de olieprijs in deze vrije val zal zijn.
IMF waarschuwde in oktober nog voor een fors stijgende olieprijs
In oktober 2014 waarschuwde het IMF nog voor een grote prijsstijging. Hoewel de daling van de prijs toen al ingezet was gaven ze aan dat ontwikkelingen in het Midden-Oosten hier wel eens snel een einde an zouden kunnen maken. Als ISIS er in zou slagen Irak verder binnen te dringen en controle te krijgen over Iraks oliebronnen, zou dat grote invloed kunnen hebben. Met het wegvallen van Iraks productie zou en schaarste kunnen ontstaan. Een stijgende olieprijs zou het logische gevolg zijn. Het IMF achtte het risico een stijging van meer dan 20% niet onwaarschijnlijk. Zoals we inmiddels is dit tot dusver nog niet gebeurd en lijkt dit voorlopig ook niet voor de hand te liggen.
Een paar jaar eerder (2008) voorspelde Goldman Sachs nog dat de prijs voor een vat ruwe olie binnen een paar jaar de grens van $200 zou slechten en hielden deze verwachting aan tot eind 2014. Nu is de forecast een prijs van $50 voor 2015 en $70 voor 2016.
De prijs van een vat ruwe olie kan zakken naar $20
Sommige experts verwachten dat de prijs zal dalen tot $20 per vat ruwe olie. Dit zou inderdaad niet onmogelijk zijn als de huidige omstandigheden aanhouden. De OPEC moet dan echter wel voet bij stuk houden en de productie niet terugschroeven. Ook moet de vraag naar olie niet al te hard aantrekken. In de VS is de gemiddelde prijs van een gallon (3,79 liter) benzine gedaald van $3,70 tot $2,02 in ruim een half jaar. Het gevolg hiervan is dat de verkoop van grote pickups en andere grootverbruikers al behoorlijk is aangetrokken. Ook op andere fronten kan de vraag behoorlijk aan gaan trekken als gevolg van de lage prijzen.
Wanneer gaat de olieprijs weer stijgen?
De algemene verwachting is dat de lage olieprijs nog minimaal een half jaar aan zal houden. Voor veel landen, met name de VS, is het bij de huidige prijs niet lonend om naar nieuwe oliebronnen te boren. Het zal echter enige tijd duren voordat de olieproductie hierdoor ook daadwerkelijk af gaat nemen. Op dit moment is er een dagelijks productieoverschot van ongeveer 2 miljoen vaten ruwe olie. Pas op het moment dat de productie van olie fors verminderd of de vraag drastisch aantrekt zal de olieprijs weer gaan stijgen.
Conclusie
Onder de huidige omstandigheden lijkt het waarschijnlijk dat de lage olieprijs nog minimaal een half jaar tot een jaar aan zal houden. De bodem van de olieprijs is lastig te voorspellen maar zal ergens tussen de $20 en $35 per vat liggen. De prijs zal uiteindelijk weer aantrekken. Wanneer dit zal zijn en hoe hard het zal gaan is ook lastig in te schatten, omdat het van zoveel omstandigheden afhankelijk is. Wat doet de OPEC? Gaat de productie in de VS ver terugvallen? Treden er in het Midden-Oosten nog problemen op? Deze en nog vele andere factoren spelen een rol. Zowel de zakelijke wereld, de politiek, als de natuur kunnen een grote invloed hebben. Voorspellingen doen blijft daarom lastig.