Met de huidige lage spaarrentes kijken veel mensen naar alternatieve manieren om hun vermogen te laten groeien, of om het op zijn minst op peil te houden. Zelf beleggen of geld laten beleggen is één van de meest voor de hand liggende opties. De kans dat spaarrentes op korte termijn flink gaan stijgen lijkt uitgesloten. De beurzen hebben in de afgelopen periode juist weer de weg omhoog gevonden. Beleggen lijkt dus een logischere keuze, maar de keuze om te sparen of beleggen is toch vooral een persoonlijke.
Sparen = langzaam je vermogen laten verdampen?
Bij een normale spaarrekening is een rente van 1,5% op dit moment het maximaal haalbare. De kans dat dit omhoog gaat op korte termijn lijkt uitgesloten. Sterker nog, de spaarentes staan onder druk en zelfs een negatieve rente lijkt niet ondenkbaar. Bij een negatieve rente betaal je dus voor het geld dat je bij de bank stalt. Persoonlijk verwacht ik niet dat het zover gaat komen, maar helemaal uitgesloten is het niet.
Er is echter geen negatieve spaarrente voor nodig om je vermogen te laten slinken. In 2015 ligt de grens voor het betalen van vermogensbelasting op €21.330. Over elke euro boven dit bedrag betaal je 1,2% aan vermogensbelasting. Uit linkse hoek wordt er bovendien al een aantal jaren behoorlijke druk uitgeoefend om dit percentage te verhogen. Naast de lage spaarrente hebben we natuurlijk ook nog de inflatie die de waarde van je vermogen doet afnemen. Nu is de inflatie op dit moment laag, maar ingrepen van de Centrale Europese Bank zullen er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat de inflatie in de komende periode weer naar een normaal niveau gaat oplopen.
Om je vermogen te laten groeien zal de spaarrente dus zowel de vermogensbelasting als de inflatie moeten overtreffen. Dit is op dit moment niet het geval. Er zijn echter wel andere spaarvormen, zoals spaardeposito’s, waar de rente wat hoger ligt. Voorlopig in ieder geval genoeg om je vermogen niet te laten slinken. Het nadeel van dergelijke spaarvormen is echter vaak dat het geld wel voor een langere periode moet worden vastgezet.
Willen we hiermee zeggen dat sparen het domste is wat je kunt doen? Nee, absoluut niet. Beleggers kunnen risico’s met een grote mate van zekerheid afdekken. Een spaarrekening blijft de meest veilige optie. Zelfs op het moment dat je bank failliet gaat, staat de Staat nog garant voor een bedrag van €100.000. Dergelijke garanties heb je als belegger niet.
Is beleggen een goed alternatief voor sparen?
Uit het onderstaande overzicht blijkt duidelijk dat beleggen op de lange termijn de betere optie is als je je vermogen wilt laten groeien.
Aandelen | Obligaties | Sparen | Inflatie | |
---|---|---|---|---|
Nederland | 7,9% | 4,5% | 3,6% | 3,0% |
Wereldwijd | 8,0% | 4,8% | 3,9% | 3,0% |
* bron: Dimson, Marsh & Staunton – Rendementen van sparen en beleggen van 1900-2012
Neem in het bovenstaande overzicht de vermogensbelasting van 1,2% mee en je hoeft geen rekenwonder te zijn om tot de conclusie te komen dat sparen uiteindelijk een negatief rendement oplevert. Ook als we naar de laatste 20 jaar kijken blijft dit beeld in stand. Gerekend met de gemiddelde spaarrente (2,8%), inflatie (2,2%) en vermogensbelasting (1,2%) in Nederland over de afgelopen 20 jaar kom je op een gemiddeld rendement van -0,6% uit.
Beleggen in obligaties levert over de dezelfde tijdspanne een licht poisitief jaarlijks rendement op. Beleggen in aandelen levert op de lange termijn duidelijk meer op. Het gaat hier uiteraard om gemiddelden. Het nemen van meer risico kan een hoger rendement opleveren. Aan de andere kant zal een al te defensieve beleggingsstrategie de kansen op een hoog rendement ook beperken. Cijfers van de afgelopen eeuw wijzen echter uit dat beleggen met een degelijke risicospreiding de manier is om een fatsoenlijk rendement op je vermogen ta ken.
Conclusie
Zoals eerder gezegd, sparen of beleggen is een persoonlijke keuze. Sparen biedt meer zekerheid op de korte termijn. Je weet waar je aan toe bent. Beleggen biedt de kans om je vermogen te laten groeien. Deze weg zal echter meer hobbels kennen. Op de beurs zullen goede en slechtere periodes elkaar afwisselen. In goede periodes zal je je vermogen zien groeien, terwijl mindere periodes er een hap uit kunnen nemen. Dit maakt niet uit zolang het netto resultaat goed blijft. Het is echter wel iets waar je tegen moet kunnen. Doe je geen oog meer dicht op het moment dat het op de beurs wat minder gaat, dan is de zekerheid die sparen biedt waarschijnlijk geschikter voor je. Heb je geen moeite met deze schommelingen, dan is beleggen waarschijnlijk de betere keuze.
Naast dit aspect maakt het ook nog uit waarvoor je geld opzij wilt zetten. Iemand die puur wat geld achter de hand wil houden zal waarschijnlijk andere keuzes maken dan een zelfstandig ondernemer die spaart voor zijn of haar pensioen. In beide gevallen is het goed om eens uit te rekenen wat je op basis van de gemiddelde rendementen kunt bereiken en dit naast je doelen te leggen. Ook dit kan je wellicht helpen bij het maken van je keuze.