Chronische zelfoverschatting blijkt onder particuliere beleggers een veelvoorkomend probleem te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Arvind Hoffman en Thomas Post van de Universiteit van Maastricht. Goede resultaten zien ze vaak als het gevolg van hun eigen kennis en kunde op het gebied van beleggen. Slechte resultaten zien ze echter vaak als het gevolg van externe factoren waar zij zelf geen invloed op hebben.
Het gevolg van deze eigenschap is dan ook dat vele beleggers niet of nauwelijks zullen leren van hun fouten. Zoals gezegd ziet men succes vaak als een bevestiging van hun kwaliteiten als belegger. Slechte resultaten zien ze echter als het gevolg van slechte beslissingen uit de politiek, of niet te voorziene gebeurtenissen op de markt. Zolang slechte resultaten niet als het gevolg van eigen fouten worden gezien, ziet men niet de noodzaak om de eigen handelswijze eens kritisch te bekijken. Dit is jammer, zolang je niet leert van je eigen fouten, zal je ook geen betere belegger worden.
Particuliere beleggers doen het gemiddeld slechter dan de markt
Dat particuliere beleggers het minder goed dan dan de markt is geen nieuws. Uit het hiervoor genoemde onderzoek blijkt echter dat deze mindere resultaten hoofdzakelijk het gevolg zijn van teveel handelen, waardoor de transactiekosten hoog oplopen. Uit het onderzoek, dat werd gedaan onder Nederlandse beleggers die met een een vermogen rond de €50.000 actief zijn op de beurs, blijkt onder andere dat particuliere beleggers zichzelf benadelen veelvuldig voor eigen rekening te handelen in effecten en derivaten. Waarbij de transactiekosten behoorlijk hoog op kunnen lopen.
Een andere fout die veel beleggers maken is dat ze niet of te weinig aan risicospreiding doen.
Bezuinigen op transactiekosten
Natuurlijk is het leuk en avontuurlijk om zelf de markt af te struinen en zelf aandelen aan- en verkopen. Kostentechnisch gezien is het echter veel voordeliger om in beleggingsfondsen te beleggen. Hierbij hoeft er niet per opdracht betaald te worden.