Afgelopen donderdag maakte de olieprijs in de vroege ochtend een enorme sprong. In enkele uren tijd steeg de prijs van een vat ruwe olie (crude) met ongeveer 7,5% van $48,80 tot bijna $52,50. De reden hiervan was de luchtaanvallen van Saoedi-Arabië in buurland Jemen. De dagen daarvoor was de olieprijs al wat opgekrabbeld door de wat zwakkere Dollar.

Daytraders beleven momenteel veel plezier aan de volatiele olieprijs

Daytraders zullen zich momenteel prima vermaken met olie. De reactie van de olieprijs op gebeurtenissen als de bombardementen door Saoedi-Arabië afgelopen donderdag is momenteel vrij extreem te noemen. De piek in de olieprijs was voorspelbaar. Evenals de daling die dezlefde dag alweer ingezet werd. Inmiddels beweegt de prijs van een vat ruwe olie zich rond de $48,50. Hiermee is het effect van de onrust in het Midden-Oosten in amper twee handelsdagen tijd weer ruimschoots weggepoetst.

Krijgen we een ‘Perfect storm’ voor de olieprijs

Het zal niemand en zeker de belegger niet zijn ontgaan dat de olieprijs sinds juni vorig jaar met bijna 60% gedaald is. Voor de korte termijn is er een scenario denkbaar waarbij de olieprijs nog een flinke klap zal krijgen. Als gevolg van sancties mag Iran momenteel niet meer dan 1 miljoen vaten per dag exporteren. Morgen (31 maart) is de deadline voor de onderhandelingen met Iran over hun atoomprogramma. Of men tot een overeenkomst komt is nog allerminst zeker, maar mocht dit het geval zijn, dan zal de limiet op de export opgeheven worden waarmee de grote olievoorraad van Iran weer op de markt komt.
Mocht de Dollar zijn opmars, die momenteel even lijkt te stagneren, weer voortzetten, dan zou de olieprijs nog eens een flinke duw naar beneden kunnen krijgen. Overproductie en grote voorraden zijn samen met de sterke Dollar de voornaamste redenen voor de crash van de olieprijs. Als het opheffen van de sancties op Iran samenvallen met het verder oplopen van de Dollar, dan zou de prijs van een vat ruwe olie zomaar eens ver onder de $40 kunnen zakken.