beginnenmetbeleggenDe beurscrash van 2008 zorgde ervoor dat veel particuliere beleggers de beurs de rug toekeerden. Rendement op vermogen was op dat moment niet meer belangrijk. Het veiligstellen en behouden van hun vermogen had de eerste prioriteit was op dat moment het hoogst haalbare. We zijn inmiddels weer bijna 7 jaar verder en de rollen zijn weer omgekeerd. De beurzen draaien weer op volle toeren en er zijn mooie rendementen te behalen zonder veel risico te hoeven nemen.

Niet alleen mensen die al een beleggingsrekening hadden pakken de draad weer op. Ook zijn er veel mensen die voor het eerst beginnen met beleggen. Beleggingsbanken en brokers krijgen wekelijks duizenden nieuwe aanmeldingen te verwerken.

Invloed van de lage rente

De lage rentes in acht genomen is het niet vreemd dat mensen massaal andere opties overwegen wanneer het om hun vermogen gaat. De geruchten over mogelijke negatieve rentes zijn de wereld voorlopig nog niet uit. En zelfs met de lage spaarrentes van dit moment is het rendement nagenoeg nul als vermogensbelasting wordt meegerekend.

Voorzichtig beleggen

Enige voorzichtigheid is wel op zijn plaats, met name als het gaat om nieuwe beleggers. De AEX-index stond halverwege oktober nog op 380 punten. Nu, niet eens 5 maanden later, staan we (op het moment van schrijven) op 481 punten. Een stijging van ruim 25%! Bij dergelijke cijfers begint het gevoel dat het allemaal net even iets te goed gaat je toch langzaam maar zeker te bekruipen. Is dit een reden om niet te gaan beleggen? Nee, dat zeker niet. Een crash als in 2008 zal zich in de komende jaren niet voordoen. Hoe ellendig ook, de crisis heeft de markt wel opgeschoond. Bovendien zijn er meer dan genoeg aandelen die een goede, stabiele groei laten zien en waar je met een gerust hart in kunt investeren.

Let echter goed waar je in investeert. Zoals gezegd zijn er genoeg bedrijven die het goed doen. Er zijn echter ook nogal wat bedrijven waarvan de aandelen de afgelopen periode een wel erg stevige groei hebben doorgemaakt, zonder dat daar een gegronde reden voor lijkt te zijn. Laat dergelijke aandelen dus even links liggen.