Openfolio is een app voor online beleggen die snel aan populariteit wint. Een statistisch onderzoek binnen hun klantenbestand van ruim 20.000 gebruikers bracht een aantal interessante feiten aan het licht. Zo keken ze onder andere welke beroepsgroep gemiddeld het hoogste rendement behaalde op zijn beleggingen en wat zij anders deden dan de gemiddelde belegger.

Verrassend genoeg bleek de best presterende beroepsgroep niet de mensen die in de financiële sector werken te zijn, maar de leraren. Leraren behaalden in het afgelopen jaar een gemiddeld rendement van 10,2% op hun beleggingen. Mensen werkzaam in de technologie sector deden het ook goed. Met een gemiddeld rendement van 8,3% behaalden zij een tweede plaats. Pas op de derde plaats vinden we de financiële sector met een rendement van 6,9%. Hoewel de resultaten niet slecht zijn laten ze het ten opzichte van de leraren toch behoorlijk afweten.

Ambtenaren beleggen het slechtst

De lijst wordt afgesloten met de mensen in overheidsdienst. Zij moesten het doen met een gemiddeld rendement van 3,4%. Gemiddeld behaalden de gebruikers van Openfolio een rendement van 7,6%.

Waarom zijn leraren de beste beleggers?

Het blijkt dat niet zozeer diepgaande kennis de sleutel tot succesvol beleggen is, maar eerder het gedrag van de belegger in kwestie. Leraren doen gemiddeld maar liefst 30% minder transacties dan de gemiddelde belegger. Waar de gemiddelde belegger 9,1 transacties doet op jaarbasis, doen de leraren het gemiddeld met slechts 6,1 transacties.
Leraren gebruiken een groter gedeelte van het beschikbare geld om te beleggen. Waar de gemiddelde belegger 17,4% apart laat staan, laten de leraren slechts 12,2% ongebruikt.
Ook inhoudelijk verschilt het beleggingsgedrag van de leraren van de andere groepen. Zo beleggen zij meer in fondsen dan in lossen aandelen. Terwijl de gemiddelde belegger juist meer geld in losse aandelen heeft zitten. Tot slot beleggen leraren ook vaker in technologie. Met name de medische technologie lijkt erg populair.

Onderzoek onderstreept oude beleggingswijsheden

De resultaten van dit onderzoek onderstrepen maar weer eens dat geduld (minder transacties) en een goede spreiding (beleggingsfondsen en losse aandelen) uiteindelijk vaak leiden tot het beste rendement op je beleggingen. Ook Warren Buffet doet slechts hooguit enkele transacties per jaar.