olieprijsEen nieuwe crash van de olieprijs ligt misschien niet zo voor de hand nu de prijzen weer stijgen. Toch zijn er signalen dat het wel eens de verkeerde kant op zou kunnen gaan. Dat de olieprijzen sinds juni vorig jaar flink gedaald zijn zal niemand zijn ontgaan. Beleggers die speculeerden op deze prijsdaling hebben forse winsten geboekt. Begin februari lijkt de dalende trend echter te zijn doorbroken. Op het dieptepunt stond de prijs van een vat ruwe olie op $44. Sinds 30 januari is de prijs flink gestegen en beweegt op dit moment tussen de $50 en $55.

Vooruitzichten lijken nog steeds slechter te worden

De daling van de olieprijs was het gevolg van enorme overproductie. De vraag naar olie neemt maar matig toe. De olieproductie blijft fors stijgen en de voorraden blijven in een schrikbarend tempo toenemen. Het simpele principe van vraag en aanbod deed zijn werk en een forse daling van de olieprijs was het gevolg. Sinds een kleine maand lijkt er echter een nieuwe koers te zijn ingezet. Ondanks dat de vooruitzichten nog altijd sechter worden. De productie blijft toenemen en zal dit voorlopig ook blijven doen en een enorme toename van de vraag valt voorlopig ook niet te verwachten.

De olieprijs lijkt in handen van speculanten

Sinds een maand wordt alle nieuws dat maar enigzins positief is uit te leggen tot enorme proporties opgeblazen. Zo deed een Saoedische minister gisteren een uitspraak over een mogelijke(!) toename van de vraag naar olie vanuit China. Rond diezelfde tijd publiceerde de Amerikaanse EIA (Energy Information Administration) haar wekelijkse cijfers waaruit bleek dat de olievoorraden in de afgelopen week weer enorm waren toegenomen (een toename van maar liefst 8,4 miljoen vaten in één week). Het nieuws over de voorraden leek onder de mat te worden geschoven en de uitspraak van de Saoedische minister werd enthousiast onthaald. De olieprijs steeg met maar liefst 4 procent in amper 4 uur tijd.

De rede lijkt hier ver te zoeken. Grote speculanten weten de prijs op te drijven terwijl de situatie voor de olieprijs nog altijd slechter wordt.

Gaat de olieprijs instorten?

Natuurlijk kunnen zich gebeurtenissen voordoen die voor een ommekeer zorgen. Een forse groeispurt van de mondiale economie zou voor een toenemende vraag naar olie kunnen zorgen. Door toenemende onrust in het Midden-Oosten waarbij landen die veel olie produceren in de problemen komen, zouden de olieproductie in gevaar kunnen brengen.

Deze scenario’s liggen op dit moment echter allebei niet voor de hand. Als de huidige situatie in stand blijft, waarbij de olieproductie zo fors blijft stijgen en de groei van de wereldwijde economie maar niet echt door wil zetten, dan ziet het er niet goed uit voor de olieproducenten. De prijsstijging van de afgelopen maand lijkt vooral gebaseerd op gebakken lucht. Een luchtbel die vroeg of laat een keer gaat knappen. De olieprijs werd in de afgelopen maand niet meer bepaald door de wetten van vraag en aanbod, maar lijkt volledig door speculanten op de beurs te worden bepaald. De ervaring leert dat dergelijke situaties altijd met veel geweld eindigen. Een nieuwe crash van de olieprijs ligt dan ook voor de hand. Doemscenario’s die kortgeleden nog een olieprijs van onder de $20 per vat voorspelden zouden dan zomaar eens waarheid kunnen worden.

Is het een goed moment om te beleggen in olie?

Beleggers verdienen op dit moment enorme bedragen door te speculeren op stijgingen of dalingen van de olieprijs. Ook particuliere beleggers kunnen hiervan profiteren. Door de onrustige markt is er veel beweging in de olieprijs, waardoor grote verdiensten zeker mogelijk zijn. Een voorwaarde is wel dat een beginnende belegger zorgt dat hij of zij goed op de hoogte is van het nieuws. Veel brokers bieden de mogelijkheid om te oefenen met een demo-rekening. Brokers als Plus500 bieden bovendien de mogelijkheid om met slechts 100 euro in te stappen, waardoor beginnende beleggers met een laag bedrag kunnen uitvinden of beleggen hen ligt.