profiteren van de lage olieprijs

Zoals bekend hebben de olieprijzen een flinke tik gehad in de afgelopen maanden. Waar de prijs van een vat ruwe olie halverwege vorig jaar nog boven de $100 stond, schommelt de prijs de afgelopen dagen rond de $47. Pijnlijk voor de mensen die tussen 2010 en 2014 in de olie zijn gestapt met het idee dat de waarde alleen maar kon stijgen. Hoewel veel experts nu ineens roepen dat zij dit al jaren aan zagen komen, was het overheersende idee toch dat de prijzen door toenemende schaarste alleen maar omhoog konden.

Winnaars bij een lage olieprijs

Het moge duidelijk zijn dat de energie sector op het moment niet bepaald “the place to be” is. Natuurlijk zijn er dan ook sectoren die hiervan profiteren. Met het gebruik van gezond verstand kom je hier een heel eind. Zo beleeft de transport sector (over het algemeen) goede tijden bij de huidige olieprijs. Zo steeg het aandeel Delta Airlines met 60% sinds oktober vorig jaar. Het aandeel UPS deed het met een stijging van ongeveer 20% ook allerminst onaardig. Zelfs Air France-KLM heeft, ondanks alle problemen, een aardig sprongetje gemaakt in diezelfde periode.

Ook producenten van bijvoorbeeld verf en coatings doen het momenteel goed. Zij besparen enorm op energiekosten terwijl er geen druk is om de verkoopprijzen te verlagen. Een zeer positief effect op de marges is het logische gevolg.

Een bedrijf dat dubbel profiteert van de lage olieprijs is Goodyear. De lage olieprijs drukt de materiaalkosten fors naar beneden. Daarnaast is het effect van goedkopere brandstof dat mensen meer kilometers maken en er dus meer banden afgenomen worden.

Zoals gezegd, met gezond verstand kom je een eind. Grootverbruikers van olie zullen in de regel profiteren van de lage olieprijs.

Speculeren op herstel van de olieprijs

De prijs van ruwe olie lijkt zich de afgelopen twee weken ietwat te stabiliseren rond de $46 – $47. Is dit het begin van een herstel, of is het stilte voor de storm van een nieuwe vrije val. Een verdere daling tot $25 – $30 per vat wordt door veel analisten niet voor onmogelijk gehouden. Echte aanwijzingen voor een rap herstel zijn er niet en er hangen nog altijd grote onzekerheden boven de markt. Tenzij de OPEC radicaal het roer omgooid in de komende periode wijst niets op een herstel. Hoewel het lastig te voorspellen is, lijkt het echter nog te vroeg om te gaan speculeren op herstel.