Een aantal vroege inversteerders en bestuursleden mogen vanaf vandaag (16-08-2012) hun Facebook aandelen van de hand doen. Vandaag loopt de zogenaamde “lock-up” periode van 90 dagen af. Gedurende deze periode rond een beursgang is het voor medewerkers en direct betrokken bedrijven verboden om hun aandelen in het betreffende bedrijf te verkopen.

Naast de genoemde investeerders en bestuursleden vervalt in de komende periode voor meer Facebook medewerkers het verbod om hun aandelen te verkopen. Zo mag Mark Zuckerberg, die ongeveer 30% van de aandelen bezit, pas vanaf medio november dit jaar afstand doen van zijn aandelen.
Met het wegvallen van deze restrictie zouden er in theorie ruim 1,9 miljard aandelen Facebook op de markt gedumpt kunnen worden. Sinds de beursgang drie maanden geleden werden er ‘slechts’ 412 miljoen aandelen verhandeld. De kans dat de genoemde medewerkers en investeerders en masse hun aandelen van de hand doen is niet erg groot, maar zelfs als een klein deel van de ruim 1,9 miljard aandelen op de markt komt zal dit opnieuw een behoorlijk negatief effect op de koers van het aandeel hebben.

Het Facebook aandeel staat momenteel op $21,20. Bij de introductie, slechts 3 maanden geleden was dit nog $38,00.

Bron: Associated PRess (AC.org)