Simpel gezegd is day trading handelen in effecten op de beurs, waarbij de effecten binnen een dag worden aangekocht en verkocht met het doel te profiteren van prijsschommelingen gedurende de dag. Deze manier van handelen kan je door een handelshuis laten uitvoeren, maar kan je ook zelf doen via een online broker.

De risico’s van Day Trading

Deze manier van beleggen is eigenlijk alleen weggelegd voor mensen met stalen zenuwen die het zich kunnen veroorloven om geld te verliezen. Er zijn absoluut mensen die veel geld verdienen met day trading, maar zeer waarschijnlijk lopen er meer mensen rond die er veel geld mee hebben verloren. Winnen of verliezen wordt in deze business vaak in luttele seconden bepaald. Goede technische analyses en een goede kennis van zaken zijn een absolute must om geld te kunnen verdienen als daghandelaar. De risico’s zijn al groot; als je je onvoorbereid op deze markt begeeft is één ding zeker: zeg maar dag tegen je geld.

Zoals gezegd wordt vaak in seconden bepaald of je wint of verliest. Deze manier van handelen is dus niet voor de hobbyist bedoeld die elke ochtend en avond even kijkt wat er die dag met zijn aandelen gebeurd is en waar nodig wat bijstuurt. Day trading is een fulltime baan als je het serieus aan wilt pakken. Een moment van onachtzaamheid kan je zomeer veel geld kosten.

Een ander risico van day trading is verslaving. Deze manier van handelen wekt behoorlijk wat spanning op (waar je echt tegen bestand moet zijn) door de snelheid en onvoorspelbaarheid waarmee successen en verliezen elkaar op kunnen volgen. Je zou de eerste niet zijn die als gevolg hiervan zijn of haar nuchtere kijk op het geheel verliest en uiteindelijk goed het schip in gaat.

Conclusie

Met day trading kun je absoluut geld verdienen, maar is eigenlijk alleen weggelegd voor de echte professionals die zich een flink verlies kunnen permitteren. Alle anderen zou ik adviseren hier niet zelf in te stappen. Je kan snel veel geld verliezen en er zijn heel wat mensen die de spannning van deze manier van beleggen hebben moeten bekopen met een hartaanval.