CFD Trading is een vrij nieuwe vorm van beleggen die snel aan populariteit wint vanwege het feit dat met een kleine inleg in behoorlijke volumes gehandeld kan worden. Hierdoor komen grote winsten ook voor de minder vermogende belegger binnen handbereik. Toch is deze vorm van beleggen niet onomstreden, omdat de risico’s groot zouden zijn. In dit artikel leggen we uit wat CFD trading is en wat de risico’s zijn.
Wat is CFD trading?
CFD staat voor Contract for difference en dat is het ook letterlijk. Je koopt geen aandeel, maar bij de aankoop van een CFD koop je de rechten op het verschil in waarde van een instrument (bijvoorbeeld aandelen, valuta of commodities).
Voorbeeld CFD transactie
Je koopt (long positie) 100 Google CFD’s aan op het moment dat de koers op $500 staat. In de daaropvolgende 3 dagen stijgt de koers van het aandeel Google met $10 en je besluit je winst te nemen en te verkopen. De winst bedraagt in dit geval 100 x $10 = $1.000. Andersom geldt dat bij een waardeverlies van $10 een verlies van $1.000 wordt gemaakt. Let erop dat de CFD broker wel transactiekosten rekent (dit is immers waar de broker zijn geld mee verdient), deze kosten zullen in dit voorbeeld enkele tientjes bedragen, maar dit verschilt sterk per broker.
Zie ook deze informatieve video over CFD handel
Herkomst van CFD’s
CFD trading is een relatief nieuwe vorm van beleggen en is in Engeland bedacht om op legale manier belastingen te ontwijken. In Engeland wordt namelijk een belasting geheven op de aankoop van aandelen. Omdat je bij de aankoop van een CFD geen eigenaar van het aandeel wordt deze belasting op deze manier ontweken. CFD’s wonnen echter al snel aan populariteit, omdat met een relatief laag bedrag grotere posities kunnen worden ingenomen. Inmiddels zijn er overal ter wereld brokers die CFD trading aanbieden. Ook in Nederland zijn sinds enkele jaren een paar CFD brokers actief.
Voordelen van CFD trading
Het grote voordeel van CFD trading is dat je met een relatief klein bedrag grote posities in kan nemen. Om het voorbeeld van het aandeel Google aan te houden. Stel dat je normaal belegt en verwacht dat het aandeel Google een flinke sprong gaat maken. Stel dat je 10 aandelen wilt kopen, dan kost dit je 10 x $500 = $5.000. Een flinke investering die niet iedereen zomaar op tafel kan leggen. In het geval van een CFD ligt dit anders. Je koopt hier niet het aandeel, maar slechts de rechten op het verschil. De meeste CFD brokers reserveren bij de aankoop van een aantal CFD’s wel een bepaald bedrag binnen je account. Dit bedrag wordt als het ware opzij gezet om het risico van een verlies af te dekken en wordt bij verkoop van de CFD’s weer vrijgegeven. De hoogte van het bedrag verschilt per beleggingsinstrument en is vooral afhankelijk van de volatiliteit van een aandeel. In het geval van een aandeel Google, wat een aandeel is waar de waarde behoorlijk kan schommelen, wordt een marge van 2% vereist. Voor 100 CFD’s voor het aandeel Google heb je binnen je account dus slechts een bestedingsruimte van minimaal $100 nodig.
Een ander voordeel van CFD trading is dat de transactiekosten meestal veel lager zijn dan bij andere vormen van beleggen.
Nadelen van CFD trading
Het grote voordeel van CFD trading is eigenlijk tegelijk ook het grootste nadeel. Het feit dat je met een klein bedrag grote posities in kan nemen houdt ook in dat je makkelijk grote risico’s kan nemen. Verantwoordelijk handelen is dan ook een vereiste als je aan de slag gaat met CFD trading. De risico’s zijn altijd te beperken. Een handelaar die altijd vooraf bedenkt welk risico hij wil lopen en zich hier ook aan houdt kan zeer succesvol zijn. Risico’s beperken door bijvoorbeeld het instellen van een stop-loss (hiermee stel je in dat bij een bepaald verlies de CFD’s automatisch verkoopt) is echt een must. Roekeloze beleggers die zichzelf hierbij niet in de hand weten te houden lopen echter inderdaad een groot risico, maar eigenlijk geldt dit voor elke vorm van beleggen.
Is CFD trading geschikt voor beginnende beleggers?
In principe is CFD trading niet moeilijker of makkelijker dan normaal beleggen. Dezelfde factoren bepalen je succes. Wel dien je jezelf goed te kennen. Ben je verantwoordelijk genoeg om altijd de risico’s in de gaten te houden? Voorafgaand aan een transactie dien je altijd te bedenken welk risico je maximaal wilt lopen en bij welke winst je uit wilt stappen. Als je denkt dat je je consequent aan deze regels kunt houden, dan is handelen in CFD’s wellicht iets voor je.