Zoals verwacht heeft de Brexit een schokgolf teweeg gebracht op de beurzen. De Nikkei gaf in de vroege ochtend het startschot en kelderde in een paar uur tijd met maar liefst 8%.

Vrije val Britse Pond

Ook de Britse Pond schoot naar beneden nadat bekend werd dat het Brexit kamp een meerderheid had behaald. Nadat op donderdag de Britse Pond nog $1,50 aantikte, verloor de munt in sneltreinvaart aan waarde ten opzichte van de US Dollar. In de vroege vrijdagochtend stond de Pond nog op slechts $1,34. Een waardeverlies van dik 10%.

Ook de Euro ontsprong de dans niet en verliest vooralsnog een kleine 5% ten opzichte van de Dollar. Waar de Euro donderdagavond nog ruim boven de $1,14 stond, dook deze al snel onder de $1,10.

AEX opent bijna 10% lager

De futures wezen even uit de de AEX maar lieft 10% lager zou openen deze vrijdag. Bij de opening, die 10 minuten later plaats vond dan normaal, bleek het met een daling van 8,7% nog “mee te vallen”. De AEX sloot op donderdag nog op 449 punten, maar beweegt zich momenteel tussen de 405 en 410 punten.

Onstuimige tijden op de beurs

De verwachting is dat het klimaat op de beurzen de komende dagen uiterst onstuimig zal blijven. Grote dalingen zullen gevolgd worden door matig herstel, maar onzekerheid onder de beleggers zal ervoor zorgen dat de beurzen ook in de komende dagen overwegend rood zullen kleuren.

Hoe kan je als belegger profiteren van de Brexit?

Particuliere daghandelaren doen er goed aan even de kat uit de boom te kijken. Hetzelfde geld eigenlijk voor de beleggers die voor de langere termijn gaan. Zoals bekend overdrijven de beurzen altijd. De huidige paniek zal nog even voor grote bewegingen op de beurs zorgen. Zoals bekend overdrijven de beurzen echter altijd. Als het stof wat is opgetrokken is dat een mooi moment om opnieuw in te stappen en te profiteren van de correctie die er onherroepelijk zal komen.