Na de recente uitspraken van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, reageren beleggers huiverig. In reactie hierop daalden de beurzen verder. Ben Bernanke vertelde in zijn toespraak dat de Amerikaanse markt traag herstelt.  

Volgens Bernanke blijft de groei het eerste kwartaal van 2011 voornamelijk achter vanwege de hogere olie- en energieprijzen, de moeizaam herstellende arbeidsmarkt en de Tsunami in Japan. Hij kondigde aan voorlopig geen nieuwe maatregelen voor verder herstel in te stellen. Hij kan eigenlijk ook niet anders, want wat hij had kunnen doen, gebeurd al. De rente is al historisch laag en de geldpersen draaien al overuren. Ondanks dit alles is er wel economische groei volgens Bernanke.

In lijn met Bernanke heeft ook het IMF vertrouwen in verder herstel. Hoewel de werkloosheid in Amerika zorgen baart. Ook is er voldoende vertrouwen in Europa. Die blijkt het zo slecht nog niet te doen. Ondanks ‘Griekenland’ groeit de economie van de Eurozone met 0,8% dit kwartaal. De jaarlijkse groei van 2,5% geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor dit jaar (net als vorig jaar). Ondanks de tegenvallende cijfers uit Amerika.

Beleggen

Veel beleggers hebben echter minder vertrouwen. De beurzen lijden onder een soort jojo-effect. Slecht nieuws volgt elkaar op, tussendoor probeert de beurs telkens wat op te krabbelen. Echter, alles is tegenwoordig aan elkaar verbonden en helaas rommelt de wereldeconomie aan alle kanten. Kortom, beleggers kijken de kat uit de boom en wachten veelal op betere tijden.