Voordat je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om te weten met welk geld je gaat beleggen. Wellicht heb je al wat spaargeld, of wil je elke maand een bedrag dat je kan missen inleggen. Als er iets is wat je niet moet doen is het wel beleggen met geleend geld. Met name in de jaren negentig, toen de beurzen het jaren ontzettend goed hebben gedaan zijn mensen massaal gaan lenen om vervolgens met het geleende geld te gaan beleggen.
Vaak werd bij de bank een lening afgesloten en met het geleende geld werd vervolgens belegd. In die periode waren er echter ook veel producten op de markt waarmee eigenlijk hetzelfde gebeurde. Vaak wisten de mensen die deze beleggingsproducten afnamen niet eens dat ze in principe een lening aangingen.
Speciale producten om te beleggen met geleend geld
Een bekend voorbeeld was Legio Lease waar de aandelenlease in Nederland geïntrduceerd werd. Het idee was dat de consument een flinke lening aanging. Het geleende geld werd vervolgens belegd. Omdat de beurzen in die periode zo goed gingen was de verwachting dat de winst over de aandelen veel hoger uit zou vallen dan de te betalen rente, waardoor uiteindelijk een forse winst over zou blijven. Het pakte voor honderduizenden Nederlanders echter heel ander uit. Na het klappen van de internetbubbel daalden de beurskoersen dramatisch. Het belegde bedrag dekte de hoogte van de leningen bij lange na niet meer. In vrijwel alle gevallen bleef er een restschuld over. Waar consumenten dachten met een paar tientjes in de maand binnen een aantal jaren tienduizenden euro’s te verdienen bleek er voor veel mensen ineens een restschuld van tienduizenden euro’s te zijn.
Tot op zeker hoogte kan je dit “eigen schuld, dikke bult” noemen. De informatievoorziening van de aanbieders van de aandelenlease producten was echter ver onder de maat. Mensen waren totaal niet op de hoogte van de risico’s en wisten in veel gevallen zelfs niet dat zij eigenlijk een forse lening afsloten. De maandelijkse betalingen werden bijvoorbeeld ook ‘inleg’ genoemd, terwijl het eigenlijk simpelweg om rentebetalingen ging. Een wijze les is wellicht dat mensen niet in financiële producten moeten stappen die ze zelf niet begrijpen. Al te veel vertrouwen in banken en andere financiële instellingen lijkt niet op zijn plaats.
Nog altijd zijn er veel mensen die beleggen met geleend geld
Ondanks de genoemde debacles wordt er nog altijd veel belegd met geleend geld. Hoewel de bovenstaande constructies inmiddels behoorlijk gereguleerd zijn en de aanbieders van de aandelenlease producten stevig aangepakt zijn is er geen enkele wet die het verbiedt dat je zelf een lening afsluit en met het geleende bedrag de beurs op gaat. Er zijn nog altijd veel mensen die dit proberen en voor velen resulteert dit in financiële problemen. Over de lening betaal je rente. Deze rente zal je dus terug moeten verdienen met winst uit je beleggingen, voordat je ook maar aan echte winst mag gaan denken. Als het niet lukt om de rente goed te maken of je zelfs verlies maakt zal de druk toenemen, wat weer kan leiden tot onverstandige beslissingen om het verlies weer goed te maken.
Kort maar krachtig: beleg alleen met geld dat je echt kan missen. Beleggen met geleend geld kan je ernstig in de financiële problemen brengen.