Enige tijd geleden schreven we al over beleggen met geleend geld en de dramatische gevolgen die dit voor vele mensen heeft gehad. Hoewel het toezicht op dubieuze producten behoorlijk is verscherpt blijken veel mensen nog weinig te hebben geleerd. Talloze mensen zijn begin deze eeuw in de financiële problemen geraakt. Onder andere door producten als Aandelenlease. Dit is een constructie waarbij mensen een lening aangingen. Het geleende bedrag werd vervolgens door de verantwoordelijke instelling belegd.

Lenen om te beleggen weer aantrekkelijker door positief beursklimaat

Door het positieve beursklimaat en de aantrekkende economie vinden veel particulieren ook weer hun weg naar de beurs. Wij juichen dit natuurlijk van harte toe, zolang dit op een verantwoorde wijze gebeurt. Beleggen met geleend geld, of beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen raden we absoluut af.

Op het gebied van wetgeving, controle en voorlichting is er sinds het debacle van omstreeks 2001 wel het één en ander veranderd. Het is echter niet verboden om als particulier geld te lenen bij de bank en dit vervolgens zelf te beleggen. Dit is juist een trend die de laatste maanden sterk aan populariteit wint en die op sommige websites zelfs aangespoord wordt. Door de positieve stemming op de beurzen raken steeds meer mensen ervan overtuigd dat je nauwelijks kunt verliezen op de beurs.

Rente moet terugverdiend worden

Als je geld leent om te beleggen zul je eerst de rente terug moeten verdienen voor je überhaupt aan winst mag gaan denken. Je zult echt een fors rendement moeten behalen om terug te verdienen wat je aan rente betaalt. Bovendien zal een ‘gewone’ belegger zich even terugtrekken van de markt op het moment dat de beurs het even minder goed doet. Of als hij of zij onzeker is wat de markt gaat doen. Deze luxe kan je je met geleend geld eigenlijk niet veroorloven. Als je niet actief bent op de beurs, verlies je geld.

Extra druk kan tot foute keuzes leiden

Een ander nadeel van beleggen met geleend geld is dat het extra druk met zich mee zal brengen. Iemand die belegt met een bedrag dat hij of zij kan missen zal bij verlies uiteraard balen. Maar het zal je financieel niet inde problemen brengen. Juist dit gegeven zal de meeste beleggers gerust stellen. Een rust die er ook voor zorgt dat de belegger in kwestie weloverwogen beslissingen maakt. Ook heeft hij of zij makkelijker gewoon verlies nemen bij een slechte trade. Bij een belegger die geld belegt dat hij niet kan missen zal tegenslag veel eerder tot paniek en slechte beslissingen leiden.

Beleggen is leuk, spannend en leerzaam. Het kan ook zeer zeker lucratief zijn! Maar beleggen met geleend geld is (pardon my french) het stomste wat je kunt doen.