beginnen met beleggenDe lage spaarrentes doen veel mensen besluiten om te beginnen met beleggen. Beleggen is een mooie manier om je vermogen (klein of groot) te laten groeien. Echter kan beleggen voor beginners één groot web van tekst en getallen lijken, waardoor het moeilijk is om de essentie van beleggen te begrijpen. Het is uiteraard belangrijk om te weten wat beleggen precies inhoudt voordat je gaat beginnen met beleggen, omdat je met je eigen geld aan het beleggen bent. Het bedrag dat je hier in stopt kan ongemerkt flink oplopen en je risico’s hiermee ook. Zorg dat je de essentie en risico’s van beleggen begrijpt voordat je begint met beleggen. Op onze site vindt je alle belangrijke informatie en advies over beleggen.

Wat heb je nodig om te beginnen met beleggen

Om te beginnen met beleggen is het allereerst belangrijk om een beleggersrekening te openen. Het openen van een beleggersrekening is bij veel bankengratis. Een beleggersrekening is gemakkelijk online te openen en wordt daarom ook wel een online broker genoemd. Een aantal banken die dit aanbieden zijn ASN, Binckbank en Aegon. Deze laatste is zeer geschikt voor de beginnende belegger, voornamelijk doordat deze gratis is.

Bepaal waarin je wilt gaan beleggen

Zodra je je eigen beleggersrekening geopend hebt is het tijd om te gaan kijken waar je in wilt beleggen. Je hebt hierbij veel keuzes, echter is het beter om je op één a twee soorten te richten. Je kunt onder andere kiezen uit een spaarrekening, obligaties, goud en zilver, olie en aandelen. Wanneer je eenmaal hebt gekozen waarin je wilt beleggen is het uiteraard eerst nodig om informatie te gaan zoeken voordat je gaat beleggen. Door goede achtergrondinformatie te verzamelen weet je waar je op moet letten vóór en tijdens het beleggen. Een manier om goede informatie te krijgen is door tijdschriften, websites en kranten over beleggen in de gaten te houden. Door de informatie die hierin gegeven wordt nauwkeurig te lezen en eventueel ergens op te slaan zul je veel kennis verkrijgen over beleggen. Kennis is goud als het op beleggen aankomt. Zonder kennis kun je niet beleggen. Wanneer je echt de diepste informatie over beleggen wilt hebben kun je ook nog een cursus doen. Bij deze cursus leren experts jou de kneepjes van het beleggen, waardoor jij minder snel kostbare fouten zult maken.

Wanneer je de informatie goed hebt doorgelezen en denkt dat je klaar bent om te beginnen met het beleggen dan is het tijd om te kijken met wat je gaat beleggen. Het is niet slim om je hele kapitaal in te zetten om te beleggen. Het is veel beter om geld te gebruiken dat al een tijd ergens ligt en waar je op korte en lange termijn niets anders mee wilt gaan doen. Wanneer er meerdere eigenaren van het kapitaal zijn is het ook handig om daar een gesprek mee aan te gaan om te kijken of zij het eens zijn met de beslissing om het geldbedrag te gebruiken voor beleggen. Wanneer je wilt gaan beleggen heb je, om een goede start te kunnen maken, minimaal een paar duizend euro nodig. Wees er wel zeker van dat je, indien er iets gigantisch fout gaat, het geen probleem vindt als al je geïnvesteerde geld in één keer verloren gaat. Dit is nou eenmaal het risico van beleggen.

Begin rustig als beginnende belegger

Als je eenmaal hebt bepaald wat je gaat beleggen is het tijd om te beginnen. Echter is het handig om het eerste jaar rustig te beginnen met beleggen, waardoor je kunt zien wat je reactie is op een stijging of daling van je belegging. Hierdoor zie je ook gelijk of je een goede keuze gemaakt hebt. Zo verlies je niet in één keer je hele kapitaal. Daarnaast is het ook handig om je kapitaal te verspreiden over verscheidene beleggingen. Zet nooit je hele kapitaal in op één belegging, want dit kan je een hoop geld kosten.