De Europese beurzen sloten donderdagmiddag in mineurstemming. Een aanhoudende stroom van negatieve berichten die steeds duidelijker wijzen op een afkoelende wereldeconomie baart de beleggers steeds meer zorgen.
De gevolgen daarvan waren duidelijk terug te zien in de verschillende indices. Zo sloot de AEZ-index met een verlies van 1,7 procent op 328,57 punten, de Midkap verloor ruim 2 procent en sloot met 586,91 punten. Op de andere belangrijke Europese beurzen was hetzelfde beeld te zien met overal verliezen van rond de 2 procent.
Dit beeld kwam niet onverwacht na de negatieve berichten van Ben Bernanke (voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve) over de Amerikaanse economie voor dit jaar. Zo is onder andere de verwachte groei voor dit jaar fors naar beneden bijgesteld.
Tel daarbij op dat de geruchten over een sterk afkoelende Chinese economie steeds sterker worden en dat de groei van de activiteit in zowel de Europese industrie en dienstensector afneemt en het weinig rooskleurige plaatje is compleet.