Na een winst van ruim 14 procent in het (bijna afgelopen) eerste kwartaal van dit jaar leek de AEX vorige week een forse pas op de plaats te maken. Op dinsdag brak de AEX nog even door de magische grens van 500 punten. Twee dagen later kwam de AEX koers akelig dicht in de buurt van 480 punten. Onrust in het Midden-Oosten, afwaardering van Aegon en ASML door de Deutsche Bank en winstnemingen door beleggers na een succesvol kwartaal waren vorige week de voornaamste redenen voor de forse daling van de AEX koers.

Gezonde correctie of een ommekeer?

De meningen onder beleggers waren behoorlijk verdeeld. Sommige analisten spraken van een gezonde correctie na een lange periode van winsten. Anderen zagen de dalende AEX koers als het begin van een ommekeer. Hoewel het nogal vroeg is om conclusies te trekken lijken de positievelingen het voorlopig bij het rechte eind te hebben. Maandagmiddag schommelde de AEX koers alweer rond de 493,5 punten. Met een winst van bijna 1,7% lijkt de grens van 500 punten in deze korte beursweek (vanwege Goede Vrijdag) ineens weer binnen handbereik.

Gaat de AEX koers weer naar 500 punten?

Gezien de vandag geboekte winst lijkt het mogelijk om deze week opnieuw door de 500 punten grens te gaan. Of het deze keer lukt om dit ook vast te houden is van verschillende factoren afhankelijk. Het blijft rommelen in het Midden-Oosten. Grote negatieve ontwikkelingen aldaar kunnen beleggers onzeker maken. Daarnaast blijft de situatie met Griekenland ook als een zwaard van Damocles boven de Europese markten hangen. Een definitieve oplossing zou veel rust brengen, maar de kans lijkt klein dat dit op een korte termijn gaat gebeuren.