Aan het begin van de middag brak de AEX index opnieuw door de psychologisch belangrijke grens van 500 punten. In maart kwam de AEX index al tijdens twee handelsdagen even boven de 500 punten uit, maar kon dit tot op heden niet vasthouden. Eind maart leek het erop dat we even wat terrein prijs moesten geven toen onder andere onrusten in het Midden-Oosten beleggers zorgen baarden.

Bod op TNT Express door FedEx helpt AEX een handje

Een indirecte aanleiding voor de stijging van de AEX van 2 procent vandaag lijkt het bod van FedEx op pakketbezorger TNT Express. Een bod van 8 euro per aandeel (33 procent bovenop de slotkoers van vorige week) deed het aandeel TNT Express vanochtend met 30 procent stijgen. Hoewel TNT Express geen grote speler binnen de AEX is lijkt de koerssprong wel bij te dragen aan een uitermate positief sentiment op de beurs vandaag.

Shell ondanks Greenpeace ook fors in de plus

Ook het aandeel Royal Dutch Shell maakt een goede dag door. Op het moment van schrijven staat het aandeel Shell 3 procent in de plus. Dit ondanks het nieuws dat actievoerders van Greenpeace het boorplatform Polar Pioneer hebben betreden. Het platform wordt momenteel verplaatst van Azië naar Alaska. Greenpeace wil boringen in het Noordpoolgebied voorkomen. Reden voor de winst van het aandeel Shell zal de weer opverende olieprijs zijn. De olieprijs steeg maandag fors op het nieuws dat Saoedi-Arabië de exportprijs voor olie verhoogde en het gerucht dat de Amerikaanse olieproductie iets terug zou lopen in de komende periode.

Ook Unilever en ING dragen bij aan de stijgende AEX index met respectievelijk een winst van 1 en 1,5 procent. ASML leek de uitzondering te zijn vandaag maar heeft een verlies in de vroege ochtend inmiddels weggepoetst en staat inmiddels op een winst van ruim 0,2%.