Waar de AEX dinsdag nog het magische niveau van 500 punten aantikte is de stemming nu behoorlijk omgeslagen. Donderdagmiddag lijkt de koers zich te stabiliseren tussen de 481 en 482 punten, een daling van ongeveer 3,6% in twee dagen tijd. Deze twee ‘rode dagen’ lijken de eerste serieuze test van dit jaar te zijn. Sinds 2 januari maakte de koers van de AEX een flinke sprint.

AEX steeg bijna 16% in 3 maanden

Sinds begin dit jaar vervolgde de AEX zijn weg omhoog die eigenlijk in het afgelopen najaar al gestalte kreeg (de koers van de AEX stond halverwege oktober nog op 365 punten). Van een koers van 420 punten begin dit jaar werd de weg naar de grens van 500 punten ingezet. Deze werd vorige week zonder al teveel obstakels bereikt. Deze week lijken we echter een kleine pas op de plaats te moeten maken, met een daling van 3,6% in 2 dagen tijd. Vrijwel alle fondsen binnen de AEX sloten donderdag in de min. Alleen VOPAK behaalde een plusje van 0,6% als gevolg van de stijgende olieprijs. De grootste dalers waren ASML en Aegon die beiden een afwaardering van de Deutche Bank te verwerken kregen. Donderdag stonden zij aan het einde van de middag respectievelijk 5,8% en 4% in de min.

Een kleine dip of een ommekeer?

Vrijwel alle indices moesten deze week een pas op de plaats maken. Het lijkt erop dat veel beleggers de onrust in het Midden-Oosten aangrijpen om de winsten die sinds begin dit jaar gemaakt zijn te verzilveren. Vooralsnog lijkt het er dan ook meer op dat het een kwestie is van even op adem komen van de opmars van de afgelopen maanden, dan dat er echt structureel iets aan de hand is. Tegen het einde van een succesvol eerste kwartaal is het niet vreemd dat we nu een stapje terug doen door winstnemingen van veel beleggers.